Blauwe reiger, als eerste gestrekt over de finish?

Profielfoto van will
will

Inleiding: Vrijwel alle landen in de wereld hebben een Nationale vogel. Alleen Nederland nog niet. Vroege Vogels vindt dat daar verandering in moet komen. Daarom organiseren zij de Verkiezing van de Nationale Vogel in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. De verkiezing staat voor; welke vogel vind jij staat symbool voor Nederland en typeert de Nederlandse volksaard het beste?
Rest nog tot woensdagavond tijd om te stemmen op de Nationale vogel van Nederland! Laatste pleidooi voor de Blauwe reiger: Vanmorgen, koud, regen en wind zag een grote vogel in elkaar gedoken –als een oude man- bewegingsloos op de schoorsteen zitten bij de achterburen. De Blauwe (grijze) reiger kwam weer eens langs. Na enkele minuten kwam er leven en beweging in, rondkijkend over de woonwijk. Zijn blik gericht op de ‘groene’ tuinreservaten met name die met stadse tuinvijvers. Loerend, kijkend, draaien en strekkend, spieden naar -het blinkende wateroppervlak- waaronder de oranje kleurige vissen en groene kikkers zwemmen.
Een aantal regels die ik onlangs schreef -aan het begin van het vorige pleidooi- voor de Blauwe reiger dit in verband met de Nationale vogelverkiezing. Wie kent deze Grijze (blauwe?) grote vogel niet. Zit vaak ineengedoken op één poot staand langs de oever van sloot en plas. Langzaam struinend in weilanden en op kale akkers, ja zelfs in tuinen en parken bij sierwaters en visvijvers, altijd op zoek naar voedsel. Altijd vind hij/zij wel iets van zijn gading; op het land o.a. mol, muis, rat en jong konijn in en op het water; een amfibie, grist naar een jonge watervogel, aal of vis wel of niet aangereikt door zijn evenbeeld de roerloos muisstil zittende sportvisser. Wanneer je een Blauwe reiger ziet vliegen herken je hem gelijk aan zijn onmiskenbare silhouet. Zijn gele dolksnavel recht vooruit, nek ingetrokken gelijkend op een S-bocht. De lange bruine poten recht houdend aangedrukt, onder en tegen de staart. Een paar pootvoeten -ook strak naar achteren gericht- de zes grote tenen en twee hieltenen. Ongehaast, sloom met kalme vleugelslagen en diepe halen vliegend. Alleen bij een paniekaanval fel en flink versnellen.
Dat de Blauwe reiger -de nationale Cultuur- Natuur- en 'Trend'vogel- is van allertijden, blijkt uit het gebruik van zijn populaire ingeburgerde naam voor velerlei toepassingsvormen; een bushalte, café, cafetaria, camping, cultuur en kunst, korenmolen, nieuwbouwprojecten, scholengemeenschappen, theeschenkerij, sportvereniging, vakantieverblijf, woonvoorzieningen, wellniss & huidverzorging, zelfs een radiostation (Medium Wave; 1638 / 1665) is naar de ‘grijze’ vogel vernoemd. De naam Blauwe Reiger is ook gegeven aan het stationsgebouw van het Kinderspoor in de Efteling. Dit knusse gebouwtje met Anton Pieck uitstraling -net als de traptreintjes zelf zijn naar dé CNT-vogel vernoemd. Het pittoreske gebouwtje heeft een torentje met een stationsklok en op de gevels zijn kleurrijke Pieck schilderingen aangebracht.
Het bekende wetenschappelijke vogeltijdschrift “Ardea” van De Nederlandse Ornithologische Unie (NOU) -een vereniging voor amateur en professionele vogelonderzoekers- is genoemd naar het eerste woord van zijn Latijnse naam (Ardea cinerea). De vereniging staat open voor alle vogelliefhebbers, maar richt zich in het bijzonder op mensen die meer willen weten over de verspreiding, ecologie en gedrag van vogels.
Dat deze onnavolgbare grote karaktervogel de ‘Blauwe reiger’ (Ardea cinerea) die een lange ‘staat van dienst’ heeft –o.a. zoals hierboven aangegeven- is zelfs in de filmwereld niet onbekend gebleven. Dus allemaal stemmen op -de kanjer van- de Nationale vogel verkiezing ;=)).
Lees hierover meer –in het vorige pleidooi over de Blauwe reiger- klik op de onderstaande link: https://vroegevogels.bnnvara.nl/Foto.462.0.html?&tx_varavvgallery_pi1[uid]=222939&cHash=42c5b0b41fd311848db02b13b7133002
Ga naar de website om te stemmen op de Nationale vogel- klik op de onderstaande link : https://vroegevogels.bnnvara.nl/Nationale-Vogel.1134.0.html

  • 0x
  • 353
  • Blauwe reiger
  • Ardea cinerea
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's