Canadese gans, jong leven.

Profielfoto van will
will

Tijdens het Hemelvaartweekend waren de weersomstandigheden gunstig, althans in mijn nabije woonomgeving, om van de natuur en vogels te kunnen genieten. Toen ik in mijn tuin bezig was hoorde en zag ik de pas aangekomen Huiszwaluwen, ook bezig met het opknappen van hun deels vervallen nestjes onder en aan de overstek van het dak. Even later de fiets gepakt en in mijn woonwijk de bekende plaatsen langsgereden waar de vogels vorig jaar een nestplek hadden. Ik constateer ter plaatse; dat bij maar minimaal bij de helft van de bezette nestplekken de zwaluwen bezig met herstelwerkzaamheden. Ben bang dat door de latere aankomst vanuit Afrika, en ongunstige weersomstandigheden, een rol spelen bij de broedactiviteiten. Is dat bij U in de woonwijk met de Huiszwaluw ook zo?. Ook de reactie van de huiszwaluwtillenhouders geven weinig reactie van paartjes in de til. Weet U een bezette HZTil, laat het me dan weten.
De mooiste waarneming deed ik net voor het weekend, was voor mij er eentje sinds jaren. Tijdens het bezoekje, onder zonnige omstandigheden, aan een oud populierenbosje; hoorde ik al op afstand het ‘diejeljo’ geluid van de wielewaal. Opeens zag ik meerdere exemplaren, in baltsvlucht over een vrij grote afstand, van boomtop naar een verderop staande populier vliegen. De verrekijker erbij gepakt en toen zag ik meerdere wielewalen verscholen tussen de bladeren uitdagend zitten, uiteindelijk zag ik 2 mannelijke exemplaren, mooi gekleurd saffraangeel verenpak met zwarte vleugels en rode snavel en 1 vrouwtje, grijs/groen van kleur bij elkaar zitten. Even later vlogen ze weer op, al jagend elkaar aan en daarbij bijna parkietachtig roepend (nooit eerder dit geluid gehoord tijdens een waarneming); blijkbaar een vroeg staaltje territoriumstrijd. Tijdens deze “strijdvluchten” meende ik nog een 4de exemplaar te spotten. Niet slecht dacht ik bij mezelf, 4 wielewalen bij zo’n zonnig uitje. Ga na deze rest regenweek, onder betere weersomstandigheden nogmaals een poging doen om ze te horen en zien.
Zelfs ik werd deze week nogmaals “super blij” verrast, met de geboorte van m’n eerste klein zoon. De Link “werken” aan de natuur is nu alweer een generatie lang geborgd. Vandaar deze foto van deze twee vertederende jonge (bad) gansjes met een hoge aaibaarheidsfactor. De grote Canadese gans is een exoot in Europa. In Nederland waren er al in 1951 broedgevallen in het wild van Canadese ganzen. Tot in de jaren 1980 werden deze verwilderde dieren afgeschoten. Na 1987 werd dit niet meer gedaan. Tussen 1987 en 1997 steeg het aantal broedparen van 100 naar 225. Volgens door Sovon gecoördineerde tellingen van het waterwild in Nederland nam het aantal waargenomen grote Canadese ganzen tussen 1981 en 2006 met 27% per jaar toe. Op dit moment is de Canadese gans niet meer weg te denken, overal kom je ze tegen.
Ten”slotte” (een mooi woord) voor deze weekendtip; op maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag, is het traditioneel de Dag van het Kasteel. 58 kastelen en buitenplaatsen door het hele land zijn deze dag open en organiseren extra activiteiten rondom het thema van de Dag van het Kasteel. Rondom deze kastelen zijn prachtige parken en tuinen aangelegd met vaak vele oude bomen waar het heerlijk is om te vertoeven en van de (aangelegde) natuur te genieten. Denk nog maar eens terug aan de sfeer, net zoals het was op de vertrouwde Capitool buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Graveland.
http://www.buitenplaatsen2012.nl/2013/05/dag-van-het-kasteel-op-2e-pinksterdag/

  • 2x
  • 638
  • Grote Canadese gans
  • Branta canadensis
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van Hennepen
Hennepen
Interessant verhaal! Mooie foto ook, al geeft het ganzenakkoord hier een heel naar gevoel bij.
Maar...de gedachte bij het plaatsen van deze foto heeft een andere en geweldige reden!
Van harte gefeliciteerd met de geboorte van je kleinzoon!
Profielfoto van ladym15
ladym15
Heel mooie foto !
en .. dito verhaal.
Profielfoto van Anthea
Anthea
Wat een interessante tekst en uitleg!!
Mooi om te horen dat het met de ganzen goed gaat, maar met de zwaluwen minder als ik dat goed heb gelezen, jammer!
Prachtige foto van vertederende gansjes!!
Bedankt voor de tip!
H.gr

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's