Gierzwaluw, schimmenspel in de topgevel.

Profielfoto van will
will

Al enige tijd geniet ik uitbundig van de huis-, gierzwaluwen en -van de in mindere aantallen voorkomende- boerenzwaluwen die regelmatig rondvliegen in mijn woonwijk. Ook constateer ik dat ze graag foerageren boven de -aaneen geschakelde- groene tuinreservaten. Op dit moment hebben zeven paartjes huiszwaluwen een onderkomen gevonden onder het dakoverstek van verschillende woningen. Sinds vijf jaar dat de huiszwaluw gevestigd is in onze wijk zijn -bij één woning onder de dakrand- voor het eerst twee kleinesten tegen elkaar aan gebouwd. Regelmatig zie ik de zwaluwen over- en rond vliegen en tevens geweldige vliegcapriolen uitvoeren tijdens het foerageren. Maar broeden er gierzwaluwen in onze 'jonge' woonwijk? Van gierzwaluwen is alom bekend dat ze 80% van hun leven alleen maar vliegen. Foerageren, slapen en zelfs paren doen ze in de lucht. Van huiszwaluwen wordt ook steeds meer gezegd dat ook zij 'vlieg lustige' vogels zijn.
Maar gisteren -tegen de avond- even de achtertuin in, om een fris luchtje te scheppen. Toen zag ik dat een gierzwaluw -bij de woning van de buren- bijna in de ‘nok’, achter een gevelpan dook. Regelmatig vroeg ik me al af waar die sikkelvormige zwaluwen -hoor vaak zeggen, dat de oudere wijken favoriet zijn- broeden. Had niet verwacht dat ze nestelen in 'onze' jongere wijk.
Een dag later. Heb me in de tuin op een strategische plek geïnstalleerd. Overzie de situatie -heb vrij zicht op de topgevel- waar gisteren de gierzwaluw naar binnen ging. Probeer de vogel(s) op de gevoelige plaat vast te leggen. Tevens hoop ik te ontdekken -hoe ze met die snelheid- die kleine ingang invliegen. Na lang wachten zie ik een 'giertje' een poging doen om naar binnen te vliegen -daarna nog eens- en als ik afdruk zie ik op het camera beeldschermpje nog net twee vleugelpunten. Tegelijkertijd is het de bevestiging dat de zwaluwen hier hun onderkomen hebben. Dan is het wachten op de volgende ronde. 'Even later' -wachten duurt altijd lang, lijkt het- zie ik een 'giertje' -met hoge snelheid- ineens snel naar binnen vliegen en direct er na nog één. Ondertussen een paar van die ‘moment beelden' kunnen vastleggen. Wat zal het resultaat zijn? Nu het fotokaartje 'uitlezen' met behulp van de laptop. Dan bekijk ik de foto 's. Heel duidelijk -een van de twee- gierzwaluwen, afgetekend tegen de muur. De zon -helpt tevens mee- door de slagschaduwen te projecteren tegen de gevelmuur. Het zijn de -lange sikkelvormige- vleugels, het herkenbare vlieg silhouet van de gierzwaluw.
Ondertussen; terwijl ik bezig ben -om dit stukje te typen, en ‘op te slaan‘ in de IPad. Kijk nog even op, naar de "top"gevel. Dan zie ik dat het paartje gierzwaluwen -door de nauwe in- en uitvlieg opening- achter elkaar aan zich als een 'baksteen' naar beneden laten vallen. Begint nu opnieuw de volgende foerageer ronde? Zouden ze nu toch al jongen hebben, vraag ik me af! Zal de situatie -aankomende periode- vanuit m'n (luie) tuinstoel blijven volgen.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van beerke
beerke
Mooi, heel leuk verhaal!
Profielfoto van femmynl
femmynl
Mooi verhaal bij de foto, wordt vervolgd met vast foto\'s van de jongen, fijne zondag
Profielfoto van keesvenneker
keesvenneker
Mooi verhaal. Ik hoop dat je nog mooie foto\'s maakt.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's