Grauwe vliegenvanger (2), dromen over… de verre bestemming.

Profielfoto van will
will

Nu de meeste ‘zomervogels’ zoals; Wielewaal, Gekraagde roodstaart en de Bonte- en Grauwe vliegenvanger (bijna) vertrokken zijn -naar zuidelijke oorden- lijkt deze ‘muggensnapper’ op deze foto -gemaakt enkele weken terug- in ‘gedachten’ te zijn. Voorbereiden op een verre reis, door de Sahara -de grootste zandwoestijn- en over de Sahel -een overgangsstreek- die vrij droog is. Afrika-gangers zijn trekvogels, die lange afstanden afleggen, broedvogels werden in Zuid-Afrika en Angola teruggevonden. Grauwe vliegenvangers trekken weg in zuidwestelijke richting, via Frankrijk en het Iberisch Schiereiland. Over Nederland trekken waarschijnlijk alleen Deense en Duitse broedvogels.



Jaarlijks vliegen tientallen miljoenen trekvogels door, naar of uit ons land. Van broedgebied naar winterverblijf en omgekeerd. Niet om de kou te ontvluchten maar -om op een plek te komen- waar ook in de winter voldoende voedsel voor handen is. Trekvogels vliegen over grote afstanden, een enorme fysieke prestatie. De vogels vliegen vaak duizenden kilometers. Vliegen kost veel energie. Die energie halen de vogels uit voedsel. Veel soorten zangvogels en steltlopers eten zich voor de trektocht letterlijk dik. Soms met een verdubbeling van hun gewicht tot gevolg. Dit proces wordt ‘opvetten’ genoemd.



Valt het u nu ook op -wanneer je in deze herfstperiode buiten bent- in de tuin, park of wandelt in je ‘groene’ woonwijk, je bijna overal de roodborst hoort? Ná de zang, klinkt steevast de regelmatige herhalende korte ’tik‘ ’tik‘ en daarna het ‘tseee’ geluidje. Nu de bladeren vallen en verkleuren aan bomen en struiken, is de vogeltrek al in volle gang. Ongemerkt hebben -gearriveerde noordelijke vogels- de plaats ingenomen van de ‘plaatselijke’ broedvogels. Vertrekkende vogels die afgelopen periode in je tuin of park gebroed hebben. Zo vindt op dit moment en komende weken verschuivingen plaats onder de vogelsoorten. Tijdelijke verhuizingen van Noord naar Zuid -nu in het najaar en straks in het voorjaar anders om- dat is vogeltrek!



Deze week -aanstaande zaterdag 4 oktober 2014- is een groot internationaal evenement georganiseerd, de Euro Birdwatch 2014. Tijdens de Euro Birdwatch 2014 worden in meer dan 30 landen in Europa (trek)vogels geteld. Vorig jaar deden in heel Europa zo’n 19.000 mensen mee en werden door hen in totaal bijna 2.500.000 vogels geteld! In Nederland hebben toen meer dan 100 vogelwerkgroepen en telgroepen deelgenomen, die samen 167 tellingen hebben georganiseerd en daarbij bijna 380.000 vogels noteerden (verspreid over 204 soorten).



Geïnteresseerd in (trek)vogels, meer informatie en leren over de vogeltrek? Doe mee en bezoek -in uw omgeving- één van de ruim 150 locaties waar trekvogels worden geteld. Alle telposten zijn rond zonsopgang bemand, de meesten tellen door tot het middaguur. Vogelbescherming Nederland verzamelt die dag op het kantoor in Zeist, in samenwerking met www.trektellen.nl , de gegevens van de Nederlandse telposten. Deze gegevens worden doorgegeven aan de partnerorganisatie in Luxemburg, die alle gegevens voor Europa op een rij zet. Dit jaar doen er zeker 37 landen mee aan de Euro Birdwatch!



Klik op de onderstaande weblink; om alvast inzicht en bijbehorende informatie in te zien over; de veldkenmerken van trekkende zangvogels. Alvast een fijne dag en telling toegewenst op één van de telposten in Nederland. (Bron: Sovon en Vogelbescherming)



https://www.sovon.nl/sites/default/files/doc/Gatter_vertaling%20vluchtkenmerken.pdf

  • 0x
  • 1013
  • Grauwe vliegenvanger
  • Muscicapa striata
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van Elsken
Elsken
Prachtige foto en dank je wel voor je leerzaam verhaal!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's