Heggenmus, getuige -van ijsvogel waarneming- in tuinreservaat.

Profielfoto van will
will

Vrijdag 28 november 2014. Met een plof valt vOgels 05 winter -het lijf blad van Vogelbescherming- vanmorgen op de deurmat. Verwijder de plastic omslag en sla het spiksplinternieuwe blad -nog geurend naar verse drukinkt- open. Gevuld met vogelnieuws en wetenswaardige onderwerpen. Allerlei artikelen over: vogelsoorten, o.a. vissende ijsvogels in een winterlandschap, -herkenning, diverse rubrieken en verhalen ook over de -biotoopnatuur.
Ben ondertussen doorgebladerd -tot pagina 37- en zie de foto van een goudvink in strijd met een ringmus. Lees het artikel ’Tijd voor tuinvogeltheater’ in een adem uit. Citaat; “Ze zijn er weer, de vogels van de winter. De sijs, ringmus, goudvink maar ook de dagelijkse vogels zoals de merel, pimpel- en koolmees en natuurlijk de winterkoning. De voorstelling kan beginnen". Bezoekende Wintervogels in de tuin zijn; "leden van vreemde stammen en andere landen moeten zich meten met de lokalen en met elkaar".
Terwijl ik het tijdschrift over vOgels en natuurbescherming verder doorlees, kijk ik bewust op –alsof er iets niet alledaags te zien is- en 'werp een blik' in de tuin. Zie op het pannendak van de aanbouw een heggenmus zitten. Kijkend waarnaar toe, vraag ik me onbewust af? Dan zie ik tot mijn verbazing een IJsvogel zitten -bovenin het overhangende boompje- dat vlak bij de vijver staat. geconcentreerd bezig; al loerend naar mijn vijvervissen! Maak een bewijsfoto plaatst die op waarneming.nl en daarna spreek ik nog even de Vroege Vogels Fenolijn (035 - 67 11 338) in.
Afgelopen winter hebben IJsvogels geprofiteerd van de zachte winter. IJsvogels kunnen, anders dan hun naam doet vermoeden, slecht tegen koud winterweer. Ze zijn afhankelijk van open water om te vissen. Onlangs zijn de aantallen -o.a. door de afgelopen winterbeektelling- bekent, dat 2014 een record is, ruim 600 jonge ijsvogels. Lees het persbericht via de weblink van Sovon; https://www.sovon.nl/nl/actueel/nieuws/record-aantallen-ijsvogels
Dit is alvast een leuke opsteker voor de aankomende tuinvogeltelling 2015. Wellicht laat de ijsvogel zich dan ook zien, op de geplande data 17 en 18 januari 2015. Noteer die datum alvast in uw agenda en doe mee! Via de onderstaande weblink Schrijf nu alvast in en download de Tuinvogels App zoek de vogel op die u ziet in uw tuin- er zijn 93 voorkomende tuinvogels te vinden. Ook kunt u zich verbinden aan Vogels+ het magazine van de Vogelbescherming voor vogelaars. Klik op de weblink; http://www.vogelbescherming.nl/actueel/campagnes__acties/tuinvogeltelling/q/?gclid=CPGav_Pp28ICFUjJtAodxS4AXQ
Voor wat betreft de gespotte IJsvogel is te lezen in de omschrijving van de onlangs vernieuwde tuinvogel App van Vogelbescherming Nederland -dat het een tuinvogel is- maar één met zeer kleine trefkans.
KERSTVAKANTIE DOE TIP: Vul de voedersilo’s en strooi wat vogelvoer uit en oefen met (klein)kinderen de Tuinvogel App en haal er uit wat er in zit, zodat u geen tuinvogel hoeft te missen met de aanstaande tuinvogeltelling op 17 en 18 januari 2015.

  • 0x
  • 704
  • Heggenmus
  • Prunella modularis
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's