kievit

Profielfoto van Barky
Barky

Er zijn trekvogels die steeds vaker in Nederland blijven en alleen verkassen als de vorst invalt. Een voorbeeld is de kievit die meestal in grote groepen trekt. De kievit geniet vooral bekendheid als vroege en vooral luidruchtige boodschapper van het voorjaar. De weidevogel behoort tot de eerste vogels die een ei leggen, soms als het nog vriest en sneeuwt. Het is geen soort die bij gevaar stilletjes blijft zitten maar juist met zeer veel volume en met ware luchtacrobatiek belagers probeert af te leiden. En met de moed der wanhoop grote belagers achtervolgt, zoals zwarte kraaien en buizerds.
Kieviten zijn bij de keuze van een broedplaats minder kieskeurig dan andere weidevogels, zoals grutto's en tureluurs. Weilanden genieten de voorkeur maar een kievit neemt ook genoegen met een minder nat plekje of een kuiltje in een aardappelveld en zelfs maïsland. Toch gaat het met de soort in Oost-Nederland minder goed ook al valt dat minder op omdat kieviten nog overal voorkomen. Ook de kievit lijkt te delen in de malaise die de Nederlandse weidevogels treft en vooral tot dramatische achteruitgang heeft geleid van grutto, tureluur, watersnip en kemphaan.
In zomer, herfst en winter vormen kieviten het liefst groepjes die op zwerftocht in de regio gaan; veel kieviten besparen zich liever een verre 'vakantie' in het zuiden en geven de voorkeur aan overwintering 'thuis'.
Grote aantallen kieviten overwinteren nog steeds in Zuidwest-Europa maar er lijkt een tendens dat deze weidevogels door het toenemende aantal zachte winters in grotere aantallen in Nederland blijven. Bij invallende vorst zijn ze dan verdwenen om bij dooi weer terug te keren.
Bron: degelderlander.nl

  • 0x
  • 25
  • kievit
  • Vogels
  • Polder bij Groede [Zeeuws Vlaanderen]

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van joanne
joanne
Mooi vastgelegd !
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker

mooi in de vlucht.

gr.Henny

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Goed gevangen. Gr. Jan

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's