Kokmeeuw, lummelen, ‘op de leuning van de brug’.

Profielfoto van will
will

Een paar dagen geleden was ik onderweg met de fiets naar het stadspark bij mij in de buurt. Rijk aan oude bomen en daardoor zijn er ook altijd verschillende vogelsoorten te ontdekken. Het park -is een voormalig natuurgebied en jachtterrein- in het westen van de stad dat tegenwoordig een openbaar wandel- en recreatiepark is. Terwijl ik de brug nader zie ik gelijk dat er een aantal Kokmeeuwen rondhangen die ‘aan het lummelen zijn’ op de stalen brugleuning. Wachten op dat ene toegeworpen broodkorstje -in de lunchpauze- van een voorbij lopende wandelaar.
Het Park (aanleg ca. 1850) ligt aan de oostzijde, van het dal aan een kleine loop. Mede daardoor is een deel van het gebied enigszins moerassig. Andere gedeelten zijn droger. Het Natuurpark is een familie landgoed met een afwisselend hoog opgaand eikenbos en een flora die zeldzaam is in dit gebied. Men vindt er onder andere Muskuskruid, Heksenkruid en Boskortsteel. Er zijn eikenlanen en hier en daar vindt men er ook oude beukenbestanden. In de loop der jaren zijn verschillende aanliggende percelen en De Bostuin eraan toegevoegd.
Onderwijl ik het bos inrij zie ik -bij het houtenbankje rechts- Boomklevers. Ze zijn afgekomen op de resterende zonnepitten- die tijdens de koude periode -die achter ons ligt- uitgestrooid zijn. Even later zie ik: vinken, kool- en pimpelmezen, langs vliegend -als uitgeworpen serpentines- een groepje van zeven staartmezen. Ook een Matkop en een Goudhaantje merk ik op als ze nieuwsgierig dichterbij komen. Even verderop -hoog in de oude eiken- is een broedkolonie waar de Blauwe reigers (Ardea cinerea) huizen. Hoor ze schor roepen en krijsen -terwijl ze takken aan slepen- om hun oude nest op te knappen voor de aanstaande broedperiode. Die zijn in het ‘voorjaar‘ (nu, eind januari) er altijd vroeg bij! Gelijkertijd hoor ik ook al de Roeken (Corvus frugilegus) -het lage monotone geluid komt uit de kolonie- die zit in het populierenbos.
Dan hoor ik het schel, bijna kwakend, -heel kenmerkend geluid dat ver draagt- van een Middelste bonte specht. Toevallig had ik deze morgen de reportage gehoord - op de radio bij Vroege Vogels - over de Middelste Bonte in Twente. Ook hier in Zuidoost-Brabant is de Middelste Bonte Specht de laatste jaren aan een opmerkelijke opmars bezig. Ik veer helemaal op van vreugde, nu deze waarneming! Vele keren op stap in verschillende gelijke biotopen oplettend Vogelen. Maar zo nabij -in de buurt van mijn woonplaats- had ik een MiBo nog niet eerder waargenomen.
Een paar dagen later, ga ik opnieuw op pad om de Middelste bonte specht vast te leggen. Vogelkijker, fotocamera en Ipad gaan mee, op zoek naar de ‘bekende’. Aangekomen in het biotoop -dan bedenk je- waar moet ik de specht zoeken? Fiets op slot, spullen pakken en luisteren naar hak- en tikgeluiden die de vogels maken bij het insecten zoeken. Dan maar een keertje met de Ipad het lokgeluidje afspelen. Na een aantal keren komt er reactie eerst van Boomklevers en even later de Middelste bonte. Als tegenprestatie laat de MiBo zijn gewone roep nog een keer horen. Neem de geluiden op, maak wat ‘bewijs’ foto’s en noteer de waarneming. Dus toch nog aanwezig in het oude Familie Natuurpark, missie geslaagd!

Met gevederde Groet.

  • 0x
  • 703
  • Kokmeeuw
  • Cladonia floerkeana
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's