Raamslachtoffer, afdruk houtduif of jonge slechtvalk?

Profielfoto van will
will

Vanmorgen vroeg op Kantoor. Kijk onachtzaam naar buiten, dan zie ik ineens de ‘poeder’afdruk van een raamslachtoffer. Maak m’n collega -met wie ik in gesprek ben- attent op het achtergelaten silhouette op het raam. Hé, dat is gaaf –is de eerste reactie van een collega- een ’laatste afdruk’ van de vogel tegen het raam. Loop direct naar beneden en kijk onder het raam of het slachtoffer er mogelijk nog ligt. Beneden onder het raam zie ik geen ‘patiënt’ liggen, zelfs geen veertje. Die heeft geluk gehad komt in me op. Er zijn gevallen van raamslachtoffers bekent dat het slachtoffer de botsing niet heeft overleef, en wel onder het raam ligt.

Ken een geval -noodlottige botsing van twee vogels- tegen het raam van de openslaande tuindeuren. In een moment van onachtzaamheid zijn ze slachtoffer geworden. Zo is het gebeurd; in de strenge winter van 2010 werden de vogels in de tuin bijgevoerd. Allerlei aanvullend voedsel werd verstrekt om de tuinvogels door de winterperiode te helpen. Zaden, vetbollen, in de voedersilo’s zonnepitten, strengen ongepelde pinda’s en zelfs de rode vliespinda’s in een gaasnetje ontbraken niet. Allerlei vogelsoorten kwamen op het rijk gevarieerde uitgelegde voer af. Zo ook de sijzen – lekker snoepen- van de vliespinda’s. Terwijl zij druk bezig zijn om het aangeboden voedsel te verorberen, is een mannetje sperwer stiekem stilletjes naderbij gevlogen. Opeens en onverwacht, plaatst de sperwer een gerichte aanval op de foeragerende sijzen. Een paar reactie seconden verstrijken - één sijs vliegt op- en kiest willekeurig een ‘veilige’ vluchtroute. De sperwer die veel sneller is -door de vroege start- heeft een gerichte aanval geplaatst. Juiste keuze, deze vogel? De sijs op ‘vlucht’ met in zijn kielzog –de sperwer; die zijn ‘vizier’ gericht heeft op de sijs. Samen vliegen ze achter elkaar aan richting het tuindeurraam. De voorste kleine vinkachtige vogel -ziet een ‘vlucht’lijn. Via het kleine venster richting –het samenvallende- grote vensterraam, op de achtergrond. Dan komt de onverwachte dodelijke klap, tegen het glas. Het eerste slachtoffer valt; het is de onfortuinlijke sijs. Een fractie later de autoritaire sperwer. Samen –naast elkaar- werden ze later ‘dood’ op de grond gevonden. Alleen de sijs is alsnog het ‘slachtoffer’. Beide vogels zijn naderhand geprepareerd en op een natuurlijk ‘voetstukje’ geplaatst. Alleen het -mannelijke- sijsje zit nu nog, in de klauw van de ‘onfortuinlijke’ sperwer. Beide vogels zijn nog steeds samen. Zij vervullen nu een ‘educatieve’ functie -tijdens de scholen “natuur” tekenlessen- georganiseerde in samenwerking met de plaatselijke IVN.

Vorige week buiten; tijdens het lunchrondje zag ik een jonge slechtvalk. Toen kleine rondjes vliegend en luid roepend ‘hongerklop’, rondom en zittend –in de klokkentoren behorend bij een ‘ruimtelijk’ schotelgebouw. Nu ruim een volle week later. Zou hij -de ‘autoritaire’ jonge slechtvalk- het zijn, die vanmorgen vroeg bijna deze houtduif tot raamslachtoffer maakt? Zullen raamsticker silhouetten voldoende helpen om dit soort botsingen -tegen glasramen- te voorkomen?

  • 0x
  • 393
  • Houtduif raamslachtoffer
  • Columba palumbus
  • Vogels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's