Exmoor

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

De exmoorpony of kortweg exmoor is een ras van kleine en sobere pony's, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Deze sterke pony's leven nog in halfwilde kuddes in het Nationaal park Exmoor. Ze kenmerken zich door hun licht- of donkerbruine vacht met meelsnuit. Ze worden ingezet voor begrazing van natuurgebieden maar zijn, met de juiste opleiding, ook als pony voor kinderen veelzijdig te gebruiken.
De exmoor is een vrij kleine pony. Merries mogen tussen de 116,8 en 127 cm groot zijn. Hengsten en ruinen mogen iets groter zijn, namelijk tussen de 119,4 en 129,5 cm.
De pony's zijn vaak lichtbruin maar donkerbruin komt ook voor. Ze hebben lichtgrijze ringen rond de ogen. De buik en de binnenkant van de dijen zijn veel lichter gekleurd dan de rug. Rondom de neusgaten en de mond hebben de pony's een grijsbruine kleur, zodat het lijkt alsof ze hun mond in een bak met meel hebben gestoken. Dit wordt een "meelsnuit" genoemd en is een kenmerk bij uitstek van de exmoorpony. Andere witte aftekeningen zijn niet toegestaan.
De exmoor heeft een elegant hoofd met wijde neusgaten, de ogen zijn groot en sprekend. De pony's hebben kleine, beweeglijke oortjes. De hals is kort en breed, geplaatst op een stevig lichaam met een diepe borst. De schouders zijn redelijk schuin. De pony's zijn goed geribd en hebben een brede, vlakke rug. De benen zijn kort en hard. De hoeven zijn klein en zeer gezond. Door hun woeste leefomgeving zijn ze goed aangepast aan barre weersomstandigheden. Zo krijgen ze in de winter een enorm dikke wintervacht. Deze bestaat uit een dubbele laag. De onderlaag is kort en wollig. De toplaag bestaat uit langere haren en is vettig. Dat houdt de regen en kou buiten en de warmte binnen. In de zomer heeft de vacht een koperachtige glans. De pony's hebben - in vergelijking met andere rassen – een zwaar bovenste ooglid. De Engelsen noemen dit "paddenogen". Het zware ooglid beschermt de ogen tegen regen, sneeuw en wind.
De gangen van de exmoor zijn ruim. De dieren hebben een groot uithoudingsvermogen. Als laatste heeft de exmoor nog een speciaal kenmerk. Ze hebben namelijk zeer diep geïmplementeerde kiezen, net als het przewalskipaard en gevonden pleistocene fossielen van oerpaarden.
De exmoorpony is levenslustig, intelligent en vriendelijk. Het zijn vlugge dieren met lef. De pony's zijn erg taai en sterk, waardoor ze het gewicht van een volwassen ruiter kunnen dragen. Sinds de jaren 1990 wordt de exmoorpony ook op beperkte schaal in Nederlandse natuurgebieden gehouden. It Fryske Gea is daarmee begonnen door een jonge hengst en enkele jonge merries uit het Verenigd Koninkrijk te importeren en het natuurgebied It Mandefjild bij Bakkeveen door deze pony's te laten begrazen. Daarna volgden begrazingsprojecten in andere Nederlandse natuurgebieden met deze dieren (o.a in Keent). Men probeert nu verder via een stamboek en door weinig contact met mensen de 'wilde' eigenschappen van dit oerpaard te behouden. Gr. Jan

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van bastet
bastet
Staat er mooi op Jan.
Ken het National Park Exmoor goed (ik woonde in de buurt) en kwam ze altijd tegen, ruige vriendelijke dieren die van hun vrijheid genoten.
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Mooi portret van de Exmoor Jan..!
Goede info!

Gr.hennyP.
Profielfoto van chrisfotos
chrisfotos
mooie close-up opname

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's