Gewone wasbeer, exotische roofdier der kleine beren.

Profielfoto van will
will

De gewone wasbeer of Noord-Amerikaanse wasbeer is een roofdier uit de familie der kleine beren. Dit exotische zoogdier heb ik niet kunnen scrollen op de juist uitgebrachte huisdierenlijst. Diersoorten die zijn aangewezen als bedoeld ‘van de Wet’ dieren die gehouden kunnen worden zonder toepassing van soortspecifieke houderijvoorschriften. In Nederland zijn meldingen bekent van verschillende dieren -met name in het grensstreek gebied- daar scharrelt de wasbeer rond. Er zijn opnames van de wasbeer gemaakt -door de camera's die in het natuurgebied staan- om het dierenleven te monitoren.
De wasbeer hierop de foto is op zoek naar kleine (Amerikaanse) rivierkreeftjes die in het beekje voorkomen. In Nederland zijn sinds 2007 al zeven exotische kreeftensoorten ontdekt. De meest voorkomende soort is de Amerikaanse gevlekte rivierkreeft met een landelijke verspreiding. De rode rivierkreeft wordt op dit moment nog op een handvol, verspreide locaties gevonden. Wasberen hebben altijd graag water in de buurt. Het voedsel doet het dier eerst in het water (even spoelen) voordat hij het opeet. Slapen doen ze ook in de nabijheid van de foerageerplaatsen, met name in de kruin ‘toppen’ van (Dunne)bomen.
Het is niet duidelijk of de wasbeer recentelijk uit gevangenschap is ontsnapt of dat het dier de Nederlands-Duitse grens is overgestoken. In Duitsland komen de voor Europa exotische wasberen al veel langer in het wild voor, meldt ARK Natuurontwikkeling.
In Nederland is de wasbeer één van de zoogdieren die niet op de positieflijst staat en niet gehouden mag worden. Alleen in dierentuinen en natuurparken mogen wasberen met een speciaal vergunning worden gehouden. In België heeft de Wasbeer als exoot geen wettelijke status, de jacht op wasberen is vrij en het is verboden om de soort te houden in gevangenschap of los te laten. Desondanks worden de waarnemingen beschouwd als ontsnapte huisdieren. In Duitsland is de Wasbeer een beschermde, inheemse soort waarop de jacht is gesloten. In Duitsland mag de Wasbeer als huisdier worden gehouden. Er worden veel dieren in de natuur losgelaten, wanneer ze in huis ongewenst gedrag vertonen. Dat verklaard de toename van wasberen in het grens gebied. De uitbreiding richting Nederland lijkt te verlopen via rivierdalen. Het grensgebied met Nederland is relatief dunbevolkt en vormt de rand van het areaal. De verspreiding van de wasbeer verloopt geleidelijk via het Oosten en Zuiden van Nederland. Momenteel lijkt de wasbeer zich definitief te hebben gevestigd. Het is vooralsnog onduidelijk hoe snel de populatie hier groeit.
Wasbeer kan door predatie lokaal een negatieve invloed hebben op inheemse prooisoorten. Onder meer amfibieën, kleine zoogdieren en grondbroedende vogels kunnen hinder ondervinden van de soort.
Kerkklokken luiden niet alleen ’s nachts in Nederland blijkt uit de volgende ‘dierlijke’ story. Door het toedoen van een wasbeer, zijn de inwoners van de Duitse plaats Bad Nauheim in de nacht van zondag op maandag j.l. lekker wakker gehouden -door de kerkklokken te laten luiden- in de stad, lijkt onmogelijk maar toch! De op hol geslagen klokken hadden een ‘natuurlijke’ oorzaak. Een wasbeer -‘natuurlijk’ uitgerust met een boevenmaster- was de protestantse kerk binnengedrongen en heeft vermoedelijk de schakelaar ingedrukt die wordt gebruikt om de klokken op gang te brengen, verklaarde een medewerkster van de kerk. Het gelovige diertje heeft zich bij zijn avontuur verwond en wordt nu verzorgd in een opvangcentrum voor dieren. De vraag blijft ‘natuurlijk’ hoe hoog zit die schakelaar dan toch?

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van risseeuw
risseeuw
Voor actuele jachtseizoenen/tijden in Duitsland

http://schonzeiten.de/jagdzeiten-deutschland-bundesweit-jagd/

Profielfoto van will
will
Dank voor je aanvulling, risseeuw.
Heb de volgende gegevens gebruikt:
In Duitsland is de Wasbeer een beschermde, inheemse soort waarop de jacht is
gesloten (Bundesnaturschutzgesetz; Michler 2003; Bartel et al. 2007). M.u.v. Bremen
en Saarland hebben alle deelstaten de soort echter ondergebracht in jachtwetgeving,
waardoor de soort overal vrij bejaagbaar is, behalve in die twee deelstaten
(Bundesjagdgesetz; Michler 2006c).
De tijd heeft de wet íngehaald en bij gesteld. Vr. Gr. WiLL
Profielfoto van risseeuw
risseeuw
Een mooi verhaal over de wasbeer, alleen het feit dat de wasbeer in Duitsland beschermd zou zijn is feitelijk onwaar, in alle deelstaten mag van 16 Juli tot 31 maart het jaar daarop op volwassen dieren gejaagd worden. Op jonge dieren mag het hele jaar gejaagd worden.
per jaar worden er in heel Duitsland ongeveer 100.000 wasberen geschoten.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's