Eksters
Wij hebben een probleem in onze tuin en de tuinen in onze omgeving door een groep eksters. Wij wonen aan een kruispunt van een rivier en een kanaal en hadden altijd veel soorten vogels in onze tuinen die er ook veel nestelden. Het gaat om mezen, vinken, winterkoninkjes, lijsters, merels etc. en zelfs de ijsvogel was een regelmatige bezoeker. Sinds ongeveer twee jaar wordt de omgeving overheerst door een groep eksters die de eieren uit de nesten roven of de jongen van de andere vogels opvreten. Hierdoor zien we bijna geen andere vogels meer. Hebben jullie een advies over hoe wij de eksters kunnen verjagen.
Als dit zou lukken zou ik ook graag advies willen over het plaatsen van zwaluwnesten en een ijsvogel nest.
Bijvoorbaat dank,
Vriendelijke groet,
Ellie Bouwman.
Log in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Reacties (3)
Op deze link ( uit het leven van de ekster in mijn 1e reactie) zijn diverse wetenschappelijk onderzoeken te lezen over het voedsel van de Ekster.
Interessant én nuttig om- gezien je vraag - daar even kennis van te nemen.
Daarin staat o.a. dat
''Eieren en jongen van (zang-)vogels
In tegenstelling tot wat velen onder ons (willen) geloven, hebben studies uitgewezen, dat eieren en zangvogels slechts een zeer klein percentage uitmaken van het eksterdieet, en dan alléén maar tijdens het broedseizoen (Kalmbach 1927; Petrow 1960; Tatner 1983). Hij stroopt bomen, struiken en verborgen plaatsen af op zoek naar nesten van zangvogels. Het maakt hem niet uit of het eieren of jonge vogels zijn die hij vindt: hij neemt ze allemaal en voert ze aan zijn eigen jongen!
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de Ekster hiermee maximaal in enkele procenten van zijn voedselbehoefte voorziet, maar dat de zangvogelpopulatie hiervan -gelukkig- geen schade ondervindt! Lees het artikel hierover van een Frans wetenschappelijk onderzoek.
In het boekje: “Meer vogels in de tuin“, een uitgifte van Vogelbescherming Nederland uit 2009, wordt er -op basis van wetenschappelijk onderzoek- duidelijk op gewezen, dat de verhouding Gaaien, Eksters en zangvogels in de natuur goed is geregeld. Klik op het plaatje hiernaast om het artikel te lezen
( ik heb het genoemde plaatje even verwijderd maar staat in de link. J.)
Ook in de digitale nieuwsbrief van Vogelbescherming Nederland van mei 2011 is hieraan aandacht besteed en wordt er op gewezen dat het voor de zangvogelstand niet erg is, integendeel! Lees het pdf-bestandje, of ga naar de site van Vogelbescherming Nederland.
Goed om te weten: uit een onderzoek in Engeland (Churcher and Lawton 1987) is gebleken, dat het aantal jonge én volwassen zangvogels dat door rondstruinende katten wordt gegeten, vele malen groter is! Eksters doen dit maar gedurende enkele weken per jaar, namelijk als ze zelf jongen hebben. Katten vormen echter het hele jaar door een gevaar voor de zangvogels. Het doden van volwassen vogels heeft bovendien een veel negatievere invloed op de zangvogelpopulatie dan het gedurende korte tijd eten van jonge vogels en eieren.
Tja, ook Eksters horen ook bij onze tuinvogels, Ellie, en zijn prachtige en interessante vogels. Door allerlei oorzaken - en dat is maar goed ook- komt slechts een klein deel van alle geproduceerde eieren en jongen van andere tuinvogels tot volwassenheid. Als dat er twee zijn mag je al in je handjes klappen.
Eksters zullen nooit hele populaties aan vogels uitroeien; misschien interessant om wat meer te lezen over het leven van de Ekster.
Ze hebben een regulerende functie in de natuur, staan hoger dan de kleine zangvogels, al begrijp ik heel goed dat je die ook wilt behouden . Maar ook eksters hebben weer hun eigen predatoren, concurrenten en bedreigingen (nestplaatsconcurrentie, voedselproblemen door veranderde landbouwpraktijken etc.).
In de winter hebben de eksters gemeenschappelijke slaapplaatsen. Is de foto recent genomen?
De natuur heeft dus zo zijn eigen wetten en regels en kun je nu eenmaal niet naar je hand zetten, maar slechts proberen zo goed mogelijk voorwaarden te scheppen. En dat is wat je wilt proberen te doen.
Om zwaluwen te lokken moet er wel aan een aantal specifieke voorwaarden worden voldaan; je schrijft trouwens niet welke soort Zwaluwen je bedoelt. Het luistert hoe dan ook erg nauw, hangt af van de omgeving, de grondsoort of die geschikt is om nesten van te maken, of er voldoende voedselaanbod is, etc. Zal hier , hier , en hier informatieve links plaatsen, ook met info over kunstnesten.
En ja, wie wil er geen ijsvogels....!
Ze kunnen geholpen worden met aanbrengen van nestpijpen in een kunstmuur, of een natuurlijke oever waarin zelf een nest kunnen graven. Er moet water zijn waar ze kunnen vissen....struiken in de buurt ,uitkijkpost......en dan nog....Hier een informatieve link over de ijsvogel. en hier .
Heb zelf het geluk dat ze hier regelmatig in de vijvers komen vissen, maar waar ze broeden is mij niet bekend.
Hoop dat het lukt om de gewenste vogels in de buurt te krijgen! succes ermee.
Er wordt weleens een nest verstoord of leeggeroofd, maar katten doen dat ook.
Mijn ervaring leert dat het best meevalt en ook eksters prachtige, slimme interessante vogels zijn.
IJsvogels broeden in holen in de oever van zoet waterstromen en zwaluwen heb je in verschillende soorten die ieder op eigen wijze nestelen. Info hierover vind je bij Sovon en/of Vogelbescherming.
Succes en veel plezier met je rijke vogeltuin. Gr. Ingrid