Groep tortelduiven
Een week of twee geleden zaten er een stuk of zeven Turkse tortels in de linde en de appelboom achter ons huis.Twee dagen later waren het er dertien. Ze kwamen om ongeveer kwart voor vier en bleven een uur. Twee dagen geleden, 13 januari, waren ze verdwenen.
We hebben al vele jaren deze vogels in de buurt. Dit gedrag is ons echter onbekend. We hebben er geen verklaring voor. Kan iemand het gedrag van de tortels duiden?
Marike Robertus.
Roden.
Log in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Reacties (2)
Laatst met de storm Bella was een stam van een berk die overgroeid was met Hedera en eigenlijk een Hedera boom (4 m hoog) was geworden omgewaaid. In de weken daarna heb ik meerdere keren Turkse tortels en houtduiven naast de lege plek op een tak gezien. Ze bewogen zich druk met hun kop en keken naar de plek waar de boom stond. Alsof ze er emotioneel van waren. Ze hadden er veel in genesteld. Er zaten vele nesten in. Ik vind het bijzonder om dit gedrag waar te nemen.
Duiven - w.o. ook Turkse tortels- kun je vaak in (grote) groepen aantreffen, vooral als er een voedselgebied ( bijv. een maisakker) in de buurt ligt. In de winter komen ze dan weer vaker naar tuinen waar de vogels worden gevoerd om daar en graantje mee te pikken.
In groepsverband optrekken heeft voordelen; ze kunnen informatie over voedselgebieden uitwisselen en er zijn meer ogen om die op te zoeken en is bovendien veiliger.
Als je meer over de Turkse tortel zou willen weten: er is een prachtige en informatieve monografie over deze soort uitgekomen.
De Turkse tortel van bioloog en kunstenaar Hay Wijnhoven. Ter aanbeveling!