IJshaar op paddenstoel?
Mijn schoonzus stuurde deze foto die zij op 10 december heeft gemaakt bij het Oudmeer in de buurt van Son. Op een open plek waar ook geen sneeuw lag. Wij dachten allebei meteen aan ijshaar, maar in de uitzending van Vroege Vogels vanochtend werd alleen gesproken over ijshaar op hout. Dus de vraag is nu: is het ijshaar? aangevroren mist? Wie kan ons er meer over vertellen?
Log in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Reacties (19)
Ruige rijp en ijshaar lijken niet op elkaar. De naalden van de eerste zijn grof, de ragfijne draadjes van ijshaar zijn superdun. IJshaar laat nog een ander verschil zien: bij het minst zuchtje wind kunnen de haartjes uit elkaar gaan wijken, net als een scheiding op ons hoofd. Ook kan het in één richting groeien, afhankelijk van de wind. Zie mijn bijgaande foto's.
Op de foto die Rfansanne plaatste leek mij dit laatste te zien op de linkerkant van de zwam. Ik bedacht me dat het stroompje gas en vocht dat het ijshaar omhoog stuwde wellicht langs de zwam werd gedreven en er daardoor wat ijshaar ontstond. Maar ijshaar kan altijd alleen maar g roeien vanuit dood eiken- of beukenhout (op andere bomen heb ik het tenminste in al die jaren nooit gezien) waarin een bepaalde schimmel zit die het proces aanstuurt. Dat het alleen voorkomt op dunne takken is niet geheel juist. IJshaar zie je op stukken van forse takken en ook op dunne takjes die op de grond liggen, maar ook op dikke takken die dood zijn maar nog aan de boom zitten. Zolang er maar beschadigingen in de schors zijn of de schors er af is. In het bos zie je vaak ijshaar op de bodem die op het afgevallen blad lijkt te groeien maar altijd zit er onder de bladerlaag dan dood hout. Op de foto van E. Thomassen is overduidelijk rijp te zien, geen ijshaar.
Groet, Tineke
Inmiddels de vraag voorgelegd aan paddenstoelenexpert Rob Chrispijn en hij meldt dat het Rijp is.
Lijkt mij toch wel een vorm van ijshaar. Het zelfde proces als zich voor doet in rottend hout is hier van toepassing in de padenstoel, waarschijnlijk een lagere schimmel tast de hier de paddenstoel aan en zorgt voor de uitstroming van de condens die daarna bevriest.
Las en zag dit en dit over de bijzondere vormen van Ruige rijp en zag dat ook als mogelijkheid.
Hier een artikel met informatie en verwijzingen op de site van paddenstoelenkenners over ijshaar/haarijs...of de baard van Koning winter.
Hier is een uitzending van VV over ijshaar/haarijs terug te beluisteren. waarin een specialist spreekt over dit verschijnsel.
Op de foto van E. Thomassen staat volgens mij geen ijshaar....maar (Ruige)rijp.
Voor zover mij bekend is IJshaar alleen gevonden op (dunne) takken van vooral beuk en eik, en ook is het op populier en wilg aangetroffen.
Ben verre van een kenner op dit gebied, dus ben ook benieuwd! Dus als er specialisten zijn die zich hierover nog willen uitspreken: graag.
Ik ben het er mee eens: ijshaar. Ook ik fotografeer het jaar in, jaar uit en ik herkende het als zodanig op je paddenstoel. Bijzonder dat je dit gevonden hebt, misschien groeide het zwammetje op dood eiken- of beukenhout en is het zo ontstaan.
Gr. Tineke
De foto was wellicht niet duidelijk genoeg (moest geconverteerd ivm formaat en ik kon er maar 1 plaatsen) maar het was echt ijshaar, ik had die hele morgen ijshaar foto's gemaakt (zoals ik al vele jaren doe dus ik weet al heel lang wat het is en hoe het eruit ziet). De zon had het helaas op deze zwam al iets laten smelten. Achteraf had ik iets meer tijd moeten besteden aan foto's van het ijshaar op deze zwam want ik wist niet dat het zo bijzonder was ook al had ik het nog niet eerder bewust gezien. Ik weet dat aan het feit dat meestal de meeste zwammen al weg zijn als er ijshaar verschijnt. Ik stuur hier een andere foto mee vanuit een andere hoek.
Nou...daar heb ik toch wel zo mijn twijfels over. Nog nooit gelezen dat Haarijs ook op paddestoelen voorkomt.
´Men denkt dat haarijs zich vormt door de afbraakproducten van de actieve schimmel in het hout. Daarbij wordt koolzuurgas en water gevormd en een heel klein beetje warmte. Deze mix van gas en water verlaat het hout door de mergstralen die een doorsnede van gemiddeld zo’n 0,012 millimeter hebben. Dit komt vrijwel exact overeen met de doorsnede van het ijshaar.´
´Het ontstaat op dood en nat kernhout dus niet op de bast van loofbomen. Het is naar buiten geperst water dat bevriest tijdens vorst.´
Beide citaten uit links hieronder.
Op de foto van Jaap staat volgens mij echt geen Haarijs, maar is het iets van rijp.
Hier , hier en hier is er meer over te lezen.
Dank je wel voor je reactie. Dan houden we het inderdaad op ijshaar want jouw verklaring vind ik ook wel logisch.