Scholeksters voeren elkaar.
Gisteravond waren 3 scholeksters voor mijn flat druk met eten zoeken, snavel diep in de grond, wat mij opviel dat het eten door 2 scholeksters steeds werd gebracht naar de andere scholekster, heel aandoenlijk. Was dit ouders nemen jong mee uiteten? Scholekster werd gevoerd had ander kleur pootjes, en zat ook geregeld met snavel in grond te wroeten, maar kreeg de insecten toch steeds aangereikt.
Log in om te reageren
InloggenNog geen account? Registreer je nu
Reacties (1)
Ja, dat zijn mooie tafereeltjes, de verzorgende ouders die een jong leren hoe het voedsel gezocht moet worden , en onderwijl nog door ze wordt gevoerd.
Soms blijven jongen onnodig lang bij de ouders om voedsel bedelen terwijl ze al goed in staat zijn er zelf voor te zorgen. Maar ja....lekker makkelijk als dat voor je wordt gedaan en je alleen je snavel maar hoeft te sperren!
De jonge vogels zijn nog niet uitgekleurd...en zien er dus nog wat anders uit. Vooral als ze nog klein zijn hebben ze geweldige camouflagekleuren die tussen zand en grint nauwelijks opvallen. Als ze groter groeien en gaan ruien komen de opvallender kleuren te voorschijn.
Prachtige vogels met wie het helaas ook niet goed gaat. De aantallen hollen achteruit waardoor ze inmiddels op de Rode lijst staan. De landelijk getelde aantallen nemen vanaf ongeveer 1985 af. Voedselgebrek door overbevissing van mosselbanken (Waddengebied) en het verdwijnen of ongeschikt worden van droogvallende platen (Deltagebied) zijn belangrijke oorzaken.
Op deze link is er meer over te lezen en ook een paar filmpjes te zien, waaronder een over de broedcyclus van deze vogel. Erg leuk om te zien.