Er zit hier nu al enkele weken een moeder met zes pijltjes/pulletjes. Ze heeft het heel goed gedaan en alle zes (weet natuurlijk niet of het er meer waren, maar ik ken haar slechts met zes) zijn nu al flink gegroeid.

Enkele dagen geleden kwam er een tweede moeder bij, met vijf stuks, een dag later waren dat er drie, en gisteren nul. Nu lijkt het gedrag van deze tweede eend zeer veranderd te zijn. Ze jaagt echt op de pijltjes van de eend die er zes heeft. En soms heeft ze er een te pakken en dan gaat het er best hard aan toe. De jongen zijn net groot genoeg dat ze tot nu toe hebben weten te ontkomen, maar het zorgt voor veel onrust hier in de sloot.

Herkent iemand dit gedrag van een moeder eend die al haar jongen is verloren! Kan me goed voorstellen dat dit heftige impact heeft, zeker wanneer de eend nog in de volledig zorgende modus zit.

Kan het zijn dat dit een nogal jonge eend is welke nog niet zoveel ervaring heeft met het grootbrengen van pijltjes? Ze heeft een stukje oranje aan het begin van haar snavel, het stuk dat dicht bij haar kop zit, kan je daar wellicht iets qua leeftijd afleiden?