Deze hommel werd op de grond aangetroffen; het leek aanvankelijk dood te zijn maar bij nadere bestudering aan tafel bleek het diertje nog te leven. uit zijn poeperd stak een ballonnetje (foto 1);
De volgende dag was de hommel wel dood, het bewoog niet meer, maar wat meteen opviel was een enorm gat op zijn achterwerk. Met behulp van het lampje op de camera konden we de binnenkant fotograferen: helemaal hol. 30 cm verderop lag een tergiet (rugplaatje van de hommel die kennelijk eraf is gesloopt door de parasiet, de larve van de blaaskopvlieg) foto 3.
Op de laatste foto nog even een zijaanzicht van het slachtoffer waarop te zien is dat een behoorlijk deel van haar achterlijf is verdwenen. Hommels worden levend van binnen opgevreten door dergelijke parasieten.
Een hommel wordt tijdens het vliegen 'aangevallen' door de blaaskopvlieg. Die legt middels een legboor die het tussen de tergieten (rugplaten) steekt een eitje binnen in de hommel. De larve voedt zich door de hommel van binnen op te vreten. Pas als het onderlijf van de hommel is opgevreten sterft het. Het is dan ook vaak het moment dat de parasiet de hommel - met brute kracht - verlaat. Het komt echter vaker voor dat de hommel zichzelf ingraaft. Dat is voor de parasiet gunstiger omdat het de bedoeling is dat het zelf de winter overleeft. In de grond is de kans daarop een stuk groter.
Lees meer
Reacties (2)
Goed in beeld gebracht, maar brrr
Luguber maar ook interessant.