De smaragdlibel

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

De smaragdlibel (Cordulia aenea) is een libellensoort uit de familie van de glanslibellen (Corduliidae), onderorde echte libellen (Anisoptera).
De smaragdlibel is een compact gebouwde soort die tussen de 47 en 55 millimeter lang is. Het borststuk is metaalgroen met gouden glans, donzig behaard. Het achterlijf is donkergroen glanzend - vaak met duidelijke bronskleur (bruine indruk makend) - zonder vlekkentekening op bovenzijde. De ogen zijn eerst dofbruin van kleur, maar later opvallend knalgroen glimmend. Het voorhoofd is zonder gele tekening. Op de vleugels zit een kleine oranje vlek.
De vliegtijd loopt van eind april tot eind juli met eenpiek in mei en begin juni. Na het uitsluipen zoeken de imago’s meestal het bos op om te jagen en geslachtsrijp te worden. Ze zijn vaak te vinden boven bospaden en langs bosranden, heen en weer vliegend op ca. een meter hoogte. Geslachtsrijpe mannetjes maken patrouillevluchten, waarbij ze vlak langs de oevervegetatie en op geringe hoogte boven het water vliegen. Ze blijven daarbij vaak stilhangen in de lucht, waarbij de groene ogen en het knotsvormig achterlijf opvallen. Ze kunnen echter ook snelle uitvallen maken. Andere mannetjes worden direct verjaagd en vrouwtjes worden direct gegrepen voor de paring. Ook hebben ze het regelmatig met viervlekken aan de stok. De eitjes worden solitair door het vrouwtje in vlucht afgezet, waarbij ze meestal goed verscholen gaat tussen de dichte oevervegetatie. Niet zelden gebeurt dit laat op de dag of bij bewolkt of zelfs miezerig weer. Op die manier verkleint ze de kans om door ander mannetjes belaagd te worden.
De larven overwinteren twee, soms drie keer. De larven zijn volgroeid als ze de laatste winter in gaan. Uitsluipen gebeurt van half april tot in juni, met een piek in mei.
De smaragdlibel komt voornamelijk voor nabij vennen en laagveenmoerassen. Soms komt hij ook nabij plassen, kanalen en sloten voor.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (8)

Profielfoto van janjoost
janjoost
-Gewoon weer Bijzonder.
..-Bedankt ;-))
Profielfoto van bastet
bastet
Een pracht opname weer èn fijne info !

Groetjes, Erie
Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave
@Jeanet1, wekt vanaf een vaste computer met kabel, misschien dat dit verschil maakt met via wifi, nog geen foutcode gehad, is maar een idee. Gr. Jan
Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe
Prachtig! De glans komt goed uit op de foto!
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Het is je al aardig gelukt te uploaden, bij mij gaat het het horten en stoten, soms maar een, nu net twee en dan weer de foutcode, krijg ook als ik Mjjn fotos indruk, fotos van iemand anders te zien, er zit nog veel niet goed.
Profielfoto van chrisfotos
chrisfotos
Mooie opname Jan.
P.S. Foto's komen wel beter tot zijn recht nu op de vernieuwde site.
Maar er zijn toch nog veel kinderziektes, hopelijk word dat binnenkort nog verholpen .

gr. Chris
Profielfoto van leenkuiper
leenkuiper
Geweldig mooi Jan hoe heb je me gevonden ik snap nog niet hoe dat gaat!!
Profielfoto van Dommelfoto
Dommelfoto
Mooi Jan!!! Groeten, Marianne

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's