Gamma-uil

Profielfoto van daksaya
daksaya

De gamma-uil (Autographa gamma) is een onopvallend bruin uilvlindertje. De vlinder heeft in het midden van de voorvleugel een duidelijke geelwitte gamma, waardoor hij altijd goed te herkennen is. De opening van het gammateken is belangrijk: deze is bij de gamma-uil wijd en trechtervormig; dit onderscheidt hem van de veel op hem lijkende, maar iets bontere Autographa pulchrina, die een smalle V-vormige tekening heeft. De gamma-uil heeft ook de bijnaam Pistooltje, omdat de gammavormige tekening ook de gelijkenis met een pistool heeft.
Ze komen overal voor waar nectarrijke bloemen te vinden zijn. In Nederland en België is de gamma-uil een trekvlinder. De soort is waar te nemen van april tot en met oktober. De vlinders trekken in het voorjaar vanuit het Middellandse Zeegebied naar het noorden en koloniseren Midden- en Noord-Europa. In Nederland kunnen in augustus en september in sommige jaren grote populaties ontstaan. Een deel van de vlinders trekt in september en oktober weer naar het zuiden. De gamma-uil is niet in staat in Nederland te overwinteren, hoewel een enkel geval van overwintering bekend is in verwarmde plantenkassen.
De rups heeft twee paar buikschuivers, is tot 40 mm lang en wordt naar voren toe iets smaller. Bij de kop zit aan beide zijden en zwarte streep. De rups is lichtgroen met smalle lichte rugstrepen en aan beide zijden langs de stigmata (openingen van het luchtkanaal) een iets bredere witte streep. De verpopping vindt plaats in een witachtig, los spinsel.
In tegenstelling tot veel van zijn soortgenoten vliegen de gamma-uilen ook overdag. Hij brengt veel tijd door op bloemen en is soms in grote aantallen te vinden op klavervelden. 's Avonds komt hij ook wel op het kunstlicht af. Hij plant zich hier in de zomermaanden voort. De rupsen van de gamma-uil zijn polyfaag en leven van een groot aantal soorten kruiden.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (8)

Profielfoto van Anthea
Anthea
In een woord PRACHTIG!

V.gr van
Profielfoto van femmynl
femmynl
Prachtig vastgelegd , ze zijn altijd zo beweeglijk.
Goede info.
Profielfoto van chrisfotos
chrisfotos
Staat er mooi scherp op dit Gamma uiltje .
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Heel mooi!
Profielfoto van AdBakker
AdBakker
Schitterend vastgelegd Paul.

Gr. Ad.
Profielfoto van Hennepen
Hennepen
Knappe en prachtige opnames van de gamma-uil, ze zijn echt hyper.
(De info lees ik later).
Profielfoto van kanjer
kanjer
Prachtige foto's en dank voor de info, Paul!!
Hg
Frieda
Profielfoto van daksaya
daksaya
Ze zitten geen moment stil.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's