Gewoon spitskopje

Profielfoto van daksaya
daksaya

Het gewoon spitskopje (Conocephalus dorsalis) is een rechtvleugelig insect uit de familie sabelsprinkhanen (Tettigoniidae), onderfamilie Conocephalinae.
Mannetjes bereiken een lengte van 13 tot 16 millimeter, de vrouwtjes zijn 14 tot 18 mm lang. De lichaamskleur is groen, over de bovenzijde van het lichaam is een brede, lichtomzoomde bruine tot bruinrode band aanwezig, die loopt van de voorzijde van de kop over het halsschild en de vleugels. Het gewoon spitskopje is een kortvleugelige soort waarbij de vleugels bij vrouwtjes tot ongeveer de helft van het achterlijf reiken, bij de mannetjes zijn ze iets langer. Soms komen lang gevleugelde exemplaren voor. De mannetjes hebben cerci die naar achteren steken, ze hebben in het midden van de cerci een uitsteeksel aan de binnenzijde zodat de ze in verbinding staan. Het vrouwtje is te herkennen aan de lange, relatief donkere en omhoog gekromde legboor. Opvallend zijn de rode tot lichtbruine ogen.
Van de grote spitskop en het zuidelijk spitskopje is de soort te onderscheiden aan de meestal korte vleugels, de twee eerstgenoemde soorten zijn langgevleugeld. Mannetjes hebben een sterkere uitstulping aan de achterlijfspunt en vrouwtjes hebben een relatief korte maar sterker omhooggekromde legbuis.
De sprinkhaan komt in grote delen van Europa voor en is te vinden in de gehele Benelux, in zuidelijk België en noordelijk Nederland is de soort minder algemeen. De habitat bestaat uit vochtige biotopen met een dichte vegetatie zoals moerassen, slootkanten en vochtige graslanden.
Het gewoon spitskopje is eenmaal volwassen actief gedurende de maanden juli tot oktober, de mannetjes laten zich vooral horen tussen elf uur in de ochtend en zeven uur in de avond.. Het geluid bestaat uit een zoemgeluid afgewisseld met zich snel herhalende tikken. Omdat het geluid zeer hoog en zacht is kan de soort het best worden opgespoord met een vleermuisdetector.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (8)

Profielfoto van petjoe
petjoe
Hij heeft een smiley , gaaf
Profielfoto van ladylove40
ladylove40
had je 'm opgepoetst Paul? !
Prachtige plaat.
Lieve groet, Marjon
Profielfoto van chrisfotos
chrisfotos
Mooie duidelijk opname met goede info.
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Voor mij niet zo gewoon, heel mooi.
Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave
Staat er ook goed close op Paul en wat de zwarte dansvlieg betreft, zit ook zuiderlijk, maar aan de Maas, Brabantse kant. Gr. Jan
Profielfoto van janjoost
janjoost
Griezelig Glibber Groen
Profielfoto van jvriens
jvriens
mooie foto
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Goede foto met goede. Info...!
Gr.hennyP.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's