Muntvlindertje

Profielfoto van TheoTerwiel
TheoTerwiel

Het Muntvlindertje is een dagactieve micro-nachtvlinder die erg vaak in tuinen voorkomt. Met zijn purperachtige tot roodbruine vleugels met gele vlekkenpatroon is het een echt juweeltje, tenminste voor wie oog heeft voor detail.

De kleur van de voorvleugels varieert van uitgesproken purper tot warm roodbruin. De gele tekening op de voorvleugels is vaak beperkt tot een vlekje
Over de donkere achtervleugels loopt een gele band die versmalt naar de binnenrand. Bij het sterk gelijkende purpermotje zit er naast die band nog een ronde gele stip.

Het Muntvlindertje houdt zijn vleugels soms mooi open, maar kan in rust de achtervleugels helemaal onder de voorvleugels verbergen.

Het Muntvlindertje leeft van nectar die hij in allerlei bloemen vindt. Hij heeft een voorkeur voor de planten waarop ook de rupsen leven, bijv. Wilde marjolein.

Zoals de naam doet vermoeden leven de rupsen van het Muntvlindertje op diverse soorten munt, zoals watermunt en aarmunt. Ook citroenmelisse, wilde marjolein en veldsalie zijn geschikte waardplanten voor de rups.

Het Muntvlindertje komt in Europa voor van Griekenland tot in Scandinaviƫ. Bij ons is het een algemeen voorkomende soort.

Natuurpunt.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van bastet
bastet
Mooie serie Theo, zie deze heel veel in mijn tuin.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's