Papierwesp

Profielfoto van daksaya
daksaya

Papierwespen zijn een van de meest bekende wespen in onze omgeving. Dit komt doordat we ze allemaal kunnen herkennen aan de zwart-gele kleur van deze wesp. Als iemand wordt gevraagd om een wesp te tekenen dan wordt de papierwesp altijd gebruikt, met zijn opvallende zwart gele strepen.
De meeste papierwespen zijn sociale wespen, dit houdt in dat ze leven in een kolonie, ofwel met een heleboel andere wespen in een nest. In deze kolonie heeft iedereen een bepaalde taak en op deze manier is de soort uiterst sociaal bezig. Ze zorgen voor elkaar en hebben elkaar dan ook meer dan nodig bij het overleven.
Papierwespen eten vooral insecten, en dan wel geleedpotigen. Dit eten zij zodat ze genoeg eiwitten binnen krijgen, hetgeen heel belangrijk is voor het behoudt van hun lichaam en om de larven te kunnen voeren. Deze larven scheiden na het eten van hun dagelijkse portie insect een druppel zoetstof af. Dit wordt door de werksters opgegeten en is cruciaal. Zonder deze zoetstof zouden de werksters niet kunnen overleven.
De nesten van de papierwespen worden gemaakt op de meest uiteenlopende plekken. Van verlaten muizennesten tot in bomen en van onder de grond tot onder een dak. Gemiddeld zijn de wespennesten zo een 20 tot 30 cm breed met een dikte van 2 cm ter isolatie. De opening van het nest bevindt zich op meerdere plekken en niet alleen aan de onderkant.
Deze nesten worden gemaakt van plantenvezels of houtstukjes die door de wesp worden fijngekauwd en wat overblijft is een papierachtige stof waar het nest van worden gebouwd. De papierwesp heeft zijn naam dan ook te danken aan de manier waarop het zijn nest bouwt.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (8)

Profielfoto van janjoost
janjoost
Eéns met Lindaloes, mooi brilaapje.
Profielfoto van Lindaloes
Lindaloes
Prachtig. Het lijkt zo wel alsof hij een brilletje op heeft.
Leuk de info er ook weer bij.
Je wilt zo'n nest echt niet op je zolder hebben.
Profielfoto van Anthea
Anthea
Mooi chinees koppie!
Mooie info Paul!

V.gr van
Profielfoto van femmynl
femmynl
Super info, mooie foto van deze papierwesp.
Gr. Femmy
Profielfoto van kanjer
kanjer
Hele mooie foto en veel dank voor de interessante info!!
Wat zit de natuur toch ingenieus in elkaar...!
Hg
Frieda
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Super zo van voren en goed info!
Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe
Prachtig koppie, mooi genomen!
In juli troffen we een nest aan in de AWD zoals je beschrijft, hangend in een boom. Wat een drukte, prachtig om te zien!
Mooi verhaal!
Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave
Mooie opname Paul, hier maar weinig wespen gespot. Gr. Jan

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's