Wegmier

Profielfoto van JancoGrave
JancoGrave

Wegmier (Lasius niger).
Mieren zijn sociaal levende, statenvormende insecten.
Een mierenstaat bestaat veelal uit een groot aantal individuen. Binnen een dergelijke staat komen al naar gelang hun werkzaamheden sterk gespecialiseerde mieren voor. In het nest van de zwartbruine wegmier treft men bv. een of meerdere koninginnen aan, werksters in grote aantallen en in een bepaalde tijd van het jaar mannetjes en jonge koninginnen.
De koningin en de mannetjes zorgen voor de voortplanting en de werksters zorgen voor het verzamelen van het voedsel, het verzorgen van het broed, het onderhoud van het nest en in voorkomende gevallen de verdediging van het nest.
De wegmier behoort tot de subfamilie Formicinae, de “schubmieren”. Deze subfamilie draagt de naam omdat het gedeelte tussen het borststuk en het achterlijf, de achterlijfsteel, naar boven toe verbreed is tot een schub.
De wegmier is zwartbruin tot zwart van kleur, met overvloedige fijne beharing. De koninginnen zijn donkerbruin en de kop is smaller dan het borststuk. De mannetjes zijn donker- tot zwartbruin. De vleugels van de mannetjes en koninginnen zijn doorzichtig. De werksters zijn 3-5 mm, de mannetjes 3,5-4,2 mm en de koninginnen 8-9 mm lang.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (5)

Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Heel apart en goed onfo.
Profielfoto van janjoost
janjoost
Prima verhaal ook.
Profielfoto van daksaya
daksaya
Goede scherpe macro!
Profielfoto van bruinekikker
bruinekikker
Staat er fraai op Jan...!

Gr.hennyP.
Profielfoto van bastet
bastet
Mooi en goede info en ook mooie serie.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's