Korenbloem

Profielfoto van babohj
babohj

Korenbloem was een karakteristieke bloem van graanakkers, waar ze samen met klaprozen in de voorzomer bloeide. Door zaad-opschoning en intensieve onkruidbestrijding is ze daar zo goed als verdwenen. Je komt korenbloem nog het meest tegen in bermen, vaak uitgezaaid in "wilde-plantenmengsels". Korenbloem bloeit vanaf juni tot en met augustus met helder blauwe (soms roze of witte) bloemhoofdjes, die bestaan uit een aantal grote, wijd trompetvormige, onregelmatig 5-9 spletige randbloemen en in het hart violette buisbloemen met een 5-tandige zoom.

De randbloemen zijn onvruchtbaar en dienen alleen om het bloemhoofdje aantrekkelijker te maken voor insecten. De bloemen in het hart zijn rijk gevuld met nectar en hebben tot een kokertje vergroeide meeldraden, waaruit de stijl omhoog komt. De bloemhoofdjes staan alleen aan het einde van de stengels en zijstengels.

De blaadjes van het onder het bloemhoofdje zittende eironde omwindsel hebben een vliezige bruin of witachtige rand, die franje-achtig is ingesneden. De binnenste omwindselblaadjes zijn vaak paars aangelopen. Het omwindsel blijft door de verdroogde bloemenhoofdjes geheel gesloten tot de vruchten rijp zijn en als er dan droog weer komt, opent het zich om de vruchten vrij te laten.

  • 1x
  • 654
  • Korenbloem
  • Centaurea cyanus
  • Planten
  • Akker

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (6)

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe

Prachtig, heel aantrekkelijk dat felle blauw !!

In Frankrijk heb ik ze heel veel gezien (en geplukt om te drogen). De velden staan er vol mee tussen het koren en het graan.

Profielfoto van ladylove40
ladylove40

Prachtig blauw, mooi vastgelegd.

Lieve groet, Marjon

Profielfoto van joanne
joanne
Heel mooi! Die kleur vind ik zo mooi!
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1

Rood, wit blauw, mooie fotos

Profielfoto van BEN II
BEN II

Prachtige blauwtint en mooi gefotografeerd.

L.gr. van ons.

Profielfoto van daksaya
daksaya

Ik zie ze niet meer in het veld (zoals vele andere bloemen) wel in moestuinen. Hopelijk komt er verandering in. Prachtige foto en bloem om te zien, mooie serie Helga!

Gr. Paul

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's