De mispel is een bijzondere boom met kenmerkende vruchten. De naam Mespilus komt van de Griekse woord mesos en spilos, wat midden en steenmassa betekent. Deze naam zou gegeven zijn om de vrucht met zijn stenen oftewel pitten.
Mispelvruchten groeien op tweejarig hout, zitten vol vitamine C en zijn goed voor de maag en spijsvertering.
Van de vruchten kan je heerlijke jam, mispellikeur en mispelmoes maken.
Je moet wel wachten tot de vruchten zacht zijn, er moet eerst wat nachtvorst overheen, daarna worden ze zacht (beurs) maar als je ze dan nog langer laat liggen worden ze rot en zijn ze onbruikbaar.
Je kan de vruchten rauw eten. Onze grootouders zogen het vruchtvlees uit het mispeljasje en spuwden de pitten uit. Dat was maar goed ook, want de zaden bevatten giftig hydrocyaanzuur.
Lees meer
Reacties (11)
oh dus eigenlijk een steenvrucht, dank
l.gr. petjoe
mooie vrucht
gr. hans
Irma, ik fotografeer die mini beestjes met een omgekeerde lens van een analoge camera!
Je moet dan wel wat aanpassingen doen!
En ik moet zeggen het valt niet mee! Heel veel oefenen en geduld hebben,
de achtergrond kleuren zijn tot nu toe de kleur van de stenen waaronder of waarop ik de beestjes vind. Maar je kunt ze ook onder iets anders vinden. Bladeren, schors...enz.
leuk dat je van mijn foto’s geniet!
groet, Henny
Mooie opname.
gr. Hanneke
Die springt eruit!
Staat er ”groots” op...
gr.Henny
Mooi close. Gr. Jan
Mooi vastgelegd !!!
mooi
Een prachtig plaatje van gemaakt.
Herfstlekkernij! Gr Marjo