Aardappelbovist

Profielfoto van Jopro
Jopro

De aardappelbovist is te vinden op heide en in loofbossen. Het is een zeer algemene soort, die van de zomer tot de herfst gezien kan worden. De vorm loopt uiteen van rondachtig tot knolvormig en/of niervormig, maar vaak afgeplat aan de bovenkant. Elke paddenstoel ziet er weer anders uit. De buitenkant is ruw en schubbig en de kleur varieert van geelachtig tot okerkleurig. Snijdt men het vruchtlichaam door, dan blijkt er een dikke, witachtige schil te zijn met vaak een roze waas. Daarbinnen zit de purperzwarte sporenmassa.
Aardappelbovisten hebben geen steel en lijken los op de grond te liggen. Maar ze zitten vast aan het substraat met dikke witte myceliumdraden. Ze kunnen 5 – 10 centimeter groot worden.
Giftig:
Aardappelbovisten zijn giftig. Toch werden ze als eetbare paddenstoel ingezet en wel voor de truffel. Een truffel is een zwam die onder de grond, op de wortels van eikenbomen groeit. De schimmel wordt gegeten als delicatesse. Aardappelbovisten ruiken namelijk bijna hetzelfde als truffels. De consument krijgt echter last van misselijkheid, braken, flauwvallen en diarree.

  • 0x
  • 236
  • Aardappelbovist
  • Scleroderma citrinum
  • Schimmels

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van jokevandepoppe
jokevandepoppe

Mooi geschubd deze ronde bovist !!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's