Beker korstmos

Profielfoto van IenNijenhuis
IenNijenhuis

Vanmorgen tijdens een lange wandeling gefascineerd door Macro fotografie. Deze korstmossen zijn zo mooi, zonde om ze zomaar voorbij te lopen.
Bekermos is te vinden, juist daar waar je menig plantje niet zult vinden. Bekermossen groeien, net als andere korstmossen, vooral op voedselarme ondergronden.

Het uiterlijk van deze mossen doet al vermoeden waar de naam vandaan komt. Aan dit korstmos zijn namelijk een soort van bekers te zien. Er zijn vele soorten bekermossen. Een bekermos behoort tot de korstmossen, wat een samenlevingsvorm (symbiose) is tussen schimmelcellen en algen.

In de algen vindt fotosynthese plaats, waardoor de schimmel van voedsel wordt voorzien. De schimmel houdt onder andere water vast, waar de algen weer gebruik van maken.

Korstmossen planten zich onder andere voort door middel van sporen. Wanneer er een druppel water in een beker van het bekermos valt, neemt deze druppel een aantal sporen in zich op. Wanneer er nu een nieuwe druppel in de beker valt, schiet de eerste druppel (met sporen!) eruit. Zo zorgt dit bekermos voor de verspreiding van zijn sporen.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (1)

Profielfoto van pomona
pomona
Mooie foto, leuk die informatie.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's