Deel Heksenkring, Vliegenzwam

Profielfoto van IenNijenhuis
IenNijenhuis

Deel van de Heksenkring, de hele kring was te groot en kreeg ik niet heel op de foto. Soms komt het wel eens voor dat ook de Vliegenzwam in een kring groeit. Een heksenkring is een natuurlijk voorkomende cirkel van paddenstoelen, ontstaan uit de zwamvlok (mycelium) van één individu. Hoewel nog onduidelijkheid bestaat over de precieze omstandigheden waaronder een heksenkring kan ontstaan, is door uitgebreid onderzoek wel veel bekend over onder andere de kinetiek van de uitbreiding, de soorten zwammen, de biologie en de ecologie van heksenkringen. Voordat in 1807 door Wollaston werd vastgesteld dat heksenkringen door schimmels worden veroorzaakt, waren er vele verschillende verklaringen in omloop. Ze zouden veroorzaakt worden door bovennatuurlijke wezens, heksen, mollen, parende slakken of bliksem. De heksenkring heeft een geheimzinnig karakter door zijn ronde vorm en vaak plotseling (in één nacht) verschijnen.

De Nederlandse naam is afgeleid uit de gedachte dat heksen (soms vermomd als katten) op die plek gedanst zouden hebben. Op de Munse hei onder Oss ligt zo'n heksenkring, hier wil alleen maar heksenkruid groeien. Als men in een heksenkring stapte, kon men hier niet zelf meer uit weg komen. Vaak bleef men de hele nacht in de heksenkring of kwam zelfs nooit weer terug.

De Engelse naam (fairy ring) baseert zich op een rondedans van feeën. Algemeen werd gedacht dat het betreden van de kring gevaarlijk was, het zou ziekten kunnen veroorzaken.Foto gemaakt 29 September 2013, bij het Canadameer, Appelscha.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (2)

Profielfoto van riana5
riana5
WAT PRACHTIG!!!en een mooie foto
Profielfoto van petjoe
petjoe
Heksachtig mooi hihi

Gr. Wich Petjoe

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's