Tonderzwam

Profielfoto van leanora
leanora

In de negentiende eeuw werd de Tonderzwam veel gebruikt in tondeldozen, dit is een doosje waarin een licht ontvlambaar materiaal werd gedaan: een tondel!
Als tondel maakte men o.a. gebruik van een gedroogd en met paardenurine behandeld stukje Tonderzwam. Met een vuursteentje en een vuurijzer werd het brandbare materiaal met vonken aangestoken. Vervolgens werd het vuur weer uitgeblazen, maar het materiaal bleef smeulen. Er werd een deksel op het doosje gedaan en zo kon de smeulende tondel meegebracht worden en kon men eenvoudig onderweg een nieuw vuur ontsteken. Je kan de tondeldoos zien als een voorloper v.d. lucifer en de (gas-) aansteker.
In de negentiende eeuw werd de Tonderzwam zeldzaam omdat hij zoveel werd gebruikt in tondeldozen en in de twintigste eeuw had hij het ook zeer moeilijk omdat de meeste zieke en dode bomen werden opgeruimd door de mens. Nu heeft de Tonderzwam zijn plaats teruggekregen in het eco-systeem en komt hij weer in behoorlijke aantallen voor, meestal op Beuken of Berken.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (3)

Profielfoto van tometje
tometje
mooi opnamen zo duidelijk
Profielfoto van daksaya
daksaya
Mooi die lagen in verschillende kleuren! Mooie foto met goede duidelijke informatie. gr.Paul
Profielfoto van geugjesRia
geugjesRia
Wat een prachtige foto en dank je voor de leuke informaties!

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's