Burlen.

Profielfoto van risseeuw
risseeuw

Nog even en de herten zullen hun zomerinstanden verlaten en zich naar de bronstplaatsen begeven die gesitueerd zijn in of zeer dichtbij het leefgebied van het kaalwild.
Hierbij kunnen de herten vaak grote afstanden afleggen om deze bronstplaatsen te bereiken, voordat de echte bronst begint zullen de herten zich rond de bronstplek ophouden waar alvast een eerste selectie plaatsvind op dominantie waarbij de eerste schermutselingen plaats vinden onder de jongere en onervaren herten.
De oude en ervaren plaatsherten komen pas hun opwachting maken wanneer het kaalwild bronstig is en tot paren bereid, de opvatting dat deze plaatsherten hun recht tot paren opeisen door vele gevechten aan te gaan is slechts ten dele waar daar deze sterke herten zich in de voorbronst wanneer er nog niets te "halen" valt zich niet overmatig inspannen met onnodige gevechten.
Pas bij een echte uitdager en dus gelijkwaardig hert zal het plaatshert het gevecht aangaan en de overwinnaar zal zijn overwinningsburl over de bronstarena laten schallen.

Blijf op de hoogte

Houd mij per mail op de hoogte van nieuwe reacties op deze foto.

Inloggen

Log in om te reageren

Inloggen

Nog geen account? Registreer je nu

Reacties (4)

Profielfoto van janjoost
janjoost
Zo ben ik eens dwars door een troepje volwassen zwijnen met kroost heengelopen, gewoon omdat het op m'n pad kwam.
Leuk.
Mooie foto risseeuw.
Profielfoto van Jeanet1
Jeanet1
Mooie foto en goede info!
Profielfoto van risseeuw
risseeuw
Blijft altijd oppassen met zwartwild, zeker wanneer er frislingen in de buurt zijn.
Langzaam aan begint het kaalwild zich wat meer te laten zien op de bronstplekken, zeker in het Deelerwoud waar de hertenstand hoog is en van oudsher een kaalwild gebied is. Vanaf de Midden-Veluwe maar vooral vanaf de Zuid-oost Veluwe zullen via de ecoducten Terlet en Woeste Hoeve de geweidragers het Deelerwoud gaan betreden om daar de bronst te beleven.
Profielfoto van MarijkeKemps
MarijkeKemps
Waar het hart van vol is...........Mooi! Ik ben afgelopen maandag in het Deelerwoud geweest en zag een grote familie edelherten met aan het hoofd een trotse bok. Na een paar minuten liep er een grote familie wilde zwijnen voorbij langs de foeragerende edelherten. Dat was op zich al een belevenis. Ik heb geen scherpe foto's kunnen maken vanwege de afstand en schaduw. Ik werd echter 'verstoord' (eerder teruggeroepen) door 2 volwassen wilde zwijnen die zo'n 20 meter van mij vandaan stonden en mij blijkbaar al een tijdje in de gaten hielden. Toen de één ook nog eens een knorrend geluid maakte, heb ik het zekere voor het onzekere genomen en mij uit de voeten gemaakt. Ze stonden langs het pad waar ik vandaan kwam, dus dat betekende voor mij een heel eind omlopen. Maar.....dat had ik er graag voor over.

Upload en deel je foto's

Foto uploaden

Meer van deze fotograaf

meer foto's